Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι έχει ανακοπεί η πορεία σύγκλισης του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με εκείνο των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε., η οποία ξεκίνησε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Καίρια συνιστώσα του προβλήματος είναι ελλιπής χρηματοδότηση της Παιδείας στη χώρα μας.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά ετησίως κατά μέσο όρο 7.400 ευρώ ανά φοιτητή, η Ελλάδα δαπανά μόνο 3.340 ευρώ. Ανάλογα ισχύουν και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με την Ε.Ε. να δαπανά 5.015 ευρώ, ενώ Ελλάδα 2.375. Επίσης στη χώρα μας το οικογενειακό εισόδημα πλήττεται από επιπρόσθετες εκπαιδευτικές δαπάνες, δεδομένου ότι σήμερα ένα παιδί στην Τρίτη Λυκείου δαπανά για φροντιστήρια περί τις 14.000 ευρώ. Αυτά τα δεδομένα δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση στην ελληνική οικογένεια. Φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά έχουμε μείωση του προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 3,057% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 5%. Η τεχνική εκπαίδευση έχει απαξιωθεί πλήρως και παρατηρείται μείωση κατά 30% του ποσοστού των μαθητών που σπουδάζουν σε αυτή.
Ο ασφυκτικός περιορισμός των πιστώσεων θέτει το θεσμό των ολοήμερων σχολείων σε υπολειτουργία. Τα μεγάλα λειτουργικά κενά σε καθηγητές σχολείων επιφέρουν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων. Αλλά και στη συζήτηση για την αναμόρφωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξής αυτού, αλλά επιβλήθηκαν μικρής σημασίας γραφειοκρατικές διατάξεις, που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ως εργαλείο αναδιανομής και όχι ως μέσο αναπαραγωγής των κοινωνικών διακρίσεων και των αποκλεισμών. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα στηριγμένο στην ποιότητα και την αξιολόγηση, στο οποίο οι σύγχρονες υποδομές, η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες θα είναι αυτονόητη καθημερινότητα.
Η πραγματικά δημόσια δωρεάν παιδεία θα απαλλάξει τη μέση ελληνική οικογένεια από το κόστος για την εκπαίδευση. Δέσμευση για το ΠΑΣΟΚ είναι η συνεχής αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να επιτευχθεί ποσοστό 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία και του 2% για την έρευνα μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει αποσπασματικές ρυθμίσεις, υπάρχει ουσιαστική ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για: Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους. Ολοήμερο Ανοιχτό σχολείο σε στενή συνεργασία με τους γονείς και την τοπική κοινωνία. Αυτοδύναμο λύκειο και Εθνικό Απολυτήριο. Αυτοδύναμο τεχνικό και επαγγελματικό λύκειο. Αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ-ΤΕΙ με στόχο την ισότητα των ευκαιριών. Τα, δε, ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι πλήρως αυτοδιοικούμενα, με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, με μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείρησης και θα έχουν στόχο την αριστεία. Οι φοιτητές θα έχουν αυξημένες δυνατότητες επιλογών στο πρόγραμμα σπουδών και θα υπάρχει κινητικότητα. Οι πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες, αλλά και τα Συγγράμματα θα βρίσκονται στο διαδίκτυο διευκολύνοντας και διευρύνοντας την πρόσβαση της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου