Η 4η Οκτωβρίου έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα. Είναι ημέρα που μας θυμίζει την ιδιαίτερη προσφορά και ρόλο των ζώων στην καθημερινή μας ζωή και ότι τα ζώα αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αναπόσπαστα μέρη του πλανήτη μας και ως εκ τούτου έχουμε την ηθική και νομική υποχρέωση να προστατεύουμε.
Είναι επίσης ημέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και αφύπνισης για θέματα προστασίας των ζώων από την κακομεταχείριση η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται παρά την εκτεταμένη νομοθεσία και τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν αναληφθεί τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο αλλά και παρά την εντεινόμενη κινητοποίηση των φιλοζωικών οργανώσεων.
Η χώρα μας διαθέτει ένα σύγχρονο και προοδευτικό οπλοστάσιο για τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ζώων, βασικοί πυλώνες του οποίου είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς του 1992 και ο Ν.3170 που ψηφίστηκε το 2003. Τα τελευταία χρόνια το πλαίσιο αυτό συνέβαλε θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος στη χώρα μας. Όμως, η εφαρμογή του στη πράξη ανέδειξε και μια σειρά από δυσλειτουργίες και ελλείψεις που ήταν αναγκαίο να καλυφθούν προκειμένου να καταστεί η προστασία πιο ουσιαστική και αποτελεσματική και να διαμορφωθεί στη χώρα μας μια ακόμη πιο σύγχρονη φιλοζωική πολιτική που να ανταποκρίνεται στα δεδομένα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.
Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, η προσπάθεια για την περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση και επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Το νέο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς επιφέρει μια σειρά από πρωτοποριακές αλλαγές στο ζήτημα της προστασίας των ζώων όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Εισάγει λ.χ. την απαγόρευση της συμμετοχής κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, ρύθμιση που ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει. Ακόμα θεσπίζει τη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων, καθορίζει συγκεκριμένους κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και δημιουργεί ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο.
Η συμπεριφορά μας ως κοινωνία απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού και η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά ουσιαστικά για την προστασία των ζώων με συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Όμως, στον αγώνα αυτό δεν αρκεί μόνο η Πολιτεία. Για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα απαιτείται στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δημοτικών Αρχών, Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, φιλοζωικών οργανώσεων με την Πολιτεία αλλά και η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών ζωών αλλά και των υπόλοιπων πολιτών. Γιατί η ευημερία των ζώων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και ατομικά ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου