Καλωσόρισμα



Σας καλωσορίζω όλους στο ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο, ένα χώρο μέσω του οποίου ελπίζω να αποκτήσω μια καθημερινή επαφή με όλους εσάς που προβληματίζεστε για το μέλλον, που θέλετε να ακούσετε μια διαφορετική πρόταση, που έχετε ακόμα την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, που είστε ή δεν είστε φίλοι και ψηφοφόροι μου, αλλά που θέλετε να εκφραστείτε και να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Καλώς ήρθατε στο blog μου. Περιμένω τα σχόλια και τις απόψεις σας.

Με εκτίμηση,
Μιλένα

7 Δεκ 2011

Σχέδια επί χάρτου

Tο 2012 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά και ότι η ανεργία θα φτάσει το εφιαλτικό ποσοστό του 17,1%. Μέσα σε αυτό στο ζοφερό περιβάλλον, η ανακοίνωση εχθές στη Βουλή του Υπουργού Περιβάλλοντος και της ηγεσίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας και της Ελληνικόν Α.Ε. ότι ξεκινά αύριο η πρώτη φάση της προκήρυξης του μεγάλου αναπτυξιακού έργου για την αξιοποίηση του «Ελληνικού» κόστους 5 δις ευρώ το οποίο αναμένεται να τονώσει σημαντικά την αγορά εργασίας σε βάθος χρόνου, αποτελεί μια θετική είδηση για την ανάταξη της οικονομίας και την αναβάθμιση του αττικού αστικού ιστού, αρκεί βεβαίως να μην έχει την τύχη των προηγούμενων προσπαθειών.

Δυστυχώς όμως δεν ισχύει το ίδιο για μια δεύτερη είδηση που βγήκε από τη χθεσινή συζήτηση. Αναφέρομαι στη αποκάλυψη του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι ο διεθνούς φήμης Ισπανός αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Χοσέ Αθεμπίγιο αμείφθηκε για την εκπόνηση της μελέτης του για το «Ελληνικό» με το ποσό των 180.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε επισήμως ανακοινωθεί ότι θα προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες αμισθί.

Αδυνατώ να κατανοήσω τη σκοπιμότητα της παραπληροφόρησης που επιχειρήθηκε γύρω από το θέμα αυτό διότι θεωρώ απόλυτα θεμιτό και δίκαιο να αμείβεται κάποιος για τη δουλειά και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για υπηρεσίες που φέρουν τη σφραγίδα μιας καταξιωμένης και διεθνώς αναγνωρισμένης προσωπικότητας όπως αυτής του κ. Αθεμπίγιο που μπορεί να προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στο έργο. Το ζήτημα όμως που ανακύπτει από την υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και βαθύτατα ουσιαστικό. Από τη στιγμή που η μελέτη πληρώθηκε με δημόσιο χρήμα, το ερώτημα που πρέπει απαραιτήτως να απαντηθεί είναι πως αυτή θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας που περιέγραψε εχθές ο Υπουργός.

Εχθές ο Υπουργός περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη μελέτη αυτή χρήσιμη. Καμία αντίρρηση. Πρέπει όμως να μας εξηγήσει σε τι ακριβώς θα είναι χρήσιμη και ποια θα είναι η συγκεκριμένη πρακτική της εφαρμογή, διαφορετικά πολύ φοβούμαι ότι τα σχέδια του περίφημου ισπανού αρχιτέκτονα θα παραμείνουν «επί χάρτου» και τα χρήματα για τη μελέτη θα πάνε στο βρόντο. Δεν νομίζω ότι στη φάση που διανύουμε έχουμε την πολυτέλεια αυτή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: